El progrés de Menorca

Acabau d'entrar a un espai de llibertat, on la opinió de tothom és ben rebuda. Segurament alguns no estareu d'acord amb els meus articles i d'altres, en canvi, sí. Això és la pluralitat. Aquest és un espai plural on tothom és ben rebut i on totes les opinions són respectades.

Joan Huguet, propostes i idees de futur

arg | 03 Febrer, 2010 21:30

El cicle de sopars-col•loqui que organitza la Plataforma pel Progrés de Menorca va tenir, el passat divendres dia 22 de gener, al Restaurant Las Brasas, com a primer convidat, a l’actual senador autonòmic, Joan Huguet. La seva dissertació sobre la situació econòmica de Menorca i les perspectives de futur, no va decebre a ningú.

Des del meu punt de vista, en Joan Huguet va donar algunes de les receptes que s’haurien de posar en pràctica a Menorca si, realment, volem sortir de la crisi econòmica que patim.

No obstant, un dels dubtes que Joan Huguet va expressar és si Menorca vol sortir realment de la crisi. És el mateix dubte que tenim molts: si realment els menorquins volem una Menorca d’oportunitats o, com va dir ell, si hem optat definitivament per una Menorca amb una economia de subsistència.

Alguns podran pensar que sí, que s’ha optat per una economia de subsistència. La veritat és que avui Menorca pateix una manca de lideratge tant a nivell polític com a nivell social, una manca d’idees i una manca de ganes per canviar les coses que fan que Menorca tengui els pitjors índex d’activitat econòmica de les Illes Balears i que totes les xifres econòmiques siguin les pitjors de l’arxipèlag. Davant això, no és estrany que en Joan Huguet demanés on eren els empresaris i afirmés que la societat menorquina està adormida.

Alguns ho hem dit en altres ocasions: des del Consell insular no es fa política per solucionar els problemes dels ciutadans sinó que aquesta institució s’ha convertit en una simple repartidora de subvencions, més de 10 milions d’euros a l’any, entre una cosa i altra, per adormir a la societat civil, crear una situació fictícia de pau social i així deixar entreveure que tot va bé i que tot funciona.

Va posar el dit a la llaga quan va criticar la lentitud de les administracions i els obstacles i problemes que posen aquestes davant qualsevol iniciativa empresarial. La darrera gran cadufada ha estat la moratòria comercial.

Avui Menorca ja no és atractiva pels inversors, precisament per la inseguretat jurídica i pels entrebancs administratius que hi ha. No és admissible que un empresari tardi més de cinc anys per poder obrir un agroturisme, o que un comerciant compri un solar al polígon de Mahó, empès pel propi ajuntament, i després no pugui posar el seu negoci perquè al Consell insular se li ha ocorregut aprovar una moratòria. Són casos reals que provoquen que Menorca no sigui competitiva a l’hora d’atreure inversions.

Per altra banda, en Joan Huguet va criticar l’hipertrofia de l’actual administració del Consell insular. El creixement exponencial de les administracions és ja insostenible a curt i mig termini. De fet, el Consell insular en poc més de deu anys ha passat de tenir uns 80 empleats a tenir-ne més de 500. Si tenim en compte que Menorca just té una població de 80.000 ciutadans, l’estructura política del Consell insular és totalment desmesurada. No es poden tenir 11 conseller de govern i 24 directors insulars amb un cost de més de 2 milions d’euros anuals per gestionar la vida de només 80.000 persones. És desproporcionat.

En aquest sentit, en Joan Huguet proposava la reducció del cost funcionarial del Consell insular en un 15% en quatre anys, amortitzant les places dels funcionaris que es jubilessin i no treient nova oferta pública de llocs de feina i proposava l’eliminació de tots els directors insulars, assumint les seves funcions els caps de departament.

Per altra banda, cal recordar que en Joan Huguet va ser qui va aconseguir per a Menorca la declaració de Reserva de la Biosfera. Va ser molt clar quan va afirmar que alguns han prostituït aquesta declaració i estan intentant que Menorca sigui una reserva india. Que Menorca sigui Reserva de la Biosfera no vol dir que no s’hi pugui fer res. Menorca ha de permetre un creixement harmònic entre la preservació de l’entorn i el benestar dels menorquins.

Va posar d’exemple el centres d’interès turístic de Lanzarote, que són una de les principals fonts d’ingressos del cabildo insular. Curiosament, aquests centres d’interès turístic serien considerats a Menorca com a atemptats ecològics i, en canvi, a Lanzarote són el seu principal atractiu turístic. En aquesta mateixa línia argumental, en Joan Huguet va proposar posar en valor alguns dels monuments megalítics, com ara Torre den Gaumés o Son Catlar, on hi pogués anar un museu etnològic, una tenda o un petit bar. O aprofitar la bellesa dels barrancs com a reclam turístic, mitjançant unes rutes recorregudes amb cotxes elèctrics, i que acabin en un lloc on poder fer una bereneta típica, amb sobrassada, cuixot i formatge.

I encara hi podríem afegir, per què no hi pot haver un petit bar a les platges verges on es puguin servir refrescs? O per què els camins d’accés a les platges han de ser de terra, amb la pols i la brutor que això suposa, i no poden estar asfaltats? O per què s’ha d’aparcar a dos kilòmetres de la platja? O per què s'han de fer uns aparcaments infradimensionats a les platges verges?

Hi ha qüestions que molts no podem entendre

En Joan Huguet també va aprofundir en temes prou importants com ara la promoció diferenciada de Menorca en els principals punts emissors de turisme i, en especial, a la península. I va aprofitar per proposar una campanya específica a Anglaterra tot remarcant el fet que Menorca fou colònia britànica i posant en valor tot el patrimoni militar de l’època anglesa.

Vull agrair públicament al president de la Plataforma pel Progrés de Menorca, Antoni Barber, la organització d’aquest sopar-col•loqui i el vull animar a seguir endavant amb aquesta iniciativa que, de ben segur, aportarà noves idees en aquests moments en que Menorca necessita, més que mai, propostes imaginatives que recuperin la il•lusió dels menorquins.

Comentaris

Tanto que agradecer a Huguet

Un ciutadellenc | 03/02/2010, 23:29

Bravo, bravo ,bravo. Silencio reverencial. Mas aplausos. ¡¡¡Bravisimo!!! Y En hora buena y más enhorabuenas. Huguet si que tenía clara visión de lo que tenía que ser Menorca desde el Consell. Centralismo mahonés a tope.
Un político dotado de la mayor transparencia que hace las delicias del buen Camps. Muy "preparado" para dar gato por liebre.
Prometió la UNED en Ciutadella y en una decisión salomónica...se la llevó a Alaior. Un portento de descentralización.
Siempre le estaremos agradecidos.
El único alcalde digno de tal nombre que ha dado el PP desde entonces se dió de baja del partido y no se quiso presentar de nuevo a las elecciones.
Demostró una dignidad muy por encima de la de sus sucesores.
Atacado inmisericordemente, por no ser marioneta del PP y defender Ciutadella.
¿Les suena?
Huguet es muy "imaginativo" y a lo mejor hasta hace propuestas positivas. Pero ha sido un cancer para Ciutadella.
A ver si arregla el estropicio antes de aleccionar.

Agua pasada no mueve molinos

Terry | 04/02/2010, 11:14

Aunque estoy de acuerdo básicamente con "Un ciutadellenc", cabe decir que no fue la UNED la que se instaló en Alaior sino la delegación de la UIB.
En cualquier caso, agua pasada no mueve molinos. Lo que dice Huguet, transcrito por nuestro gran Oh! Camps, es de una lógica aplastante. Estoy de acuerdo con su análisis y sus ideas son muy interesantes.
A ver si alguno las coge al vuelo y las aplica.

Romero

Romero | 04/02/2010, 11:40

Es un tipo peligroso Juan Huguet,ejemplo de politico profesional de toda la vida.Con una casa en Son Vida que te cagas...No creo que sea ejemplo para nada el tal Huguet,ni que tenga mejores soluciones que otros.Pero dio buena cuenta de la comida de las Brasas,eso si,que menos que eso....

Romero

Romero | 04/02/2010, 11:42

Ademas,se queja de la hipertrofia del Consell.Coño,si fue el que lo mando construir.O pensaba dejarlo vacio?.Que tipito.

Romero

Romero | 04/02/2010, 13:27

Ya tiene bemoles,ZP rezando en Estados Unidos.Si que debe estar mal la cosa para que haya ido a orar a la sede de esa secta cristiana-mediomasonica.Seguro que si el CIS hiciera una encuesta hoy serian mas de 4 puntos los que le sacaria el PP.Y eso que el PP no hace nada.

Pais.

Librepensador | 04/02/2010, 16:50

Ciertamente Romero. Aqui nunca nadie gana por méritos propios sino por las cagadas de sus precedentes, excepción hecha de las primeras victorias de Felipe González. Aznar no convencía a nadie inicialmente, ganó fruto de la cleptomanía socialista, el GAL y el agotamiento de 13 años de gobierno felipista. Zapatero ganó gracias a la criminal Guerra de Irak y las infames mentiras del bigotes Aznar. Rajoy está esperando sentado a la puerta de Génova a que pase el cadáver de Zapatero. Qué pais.

Huguet

Librepensador | 04/02/2010, 16:55

Y lo de Huguet, para qué hablar. Hábil, sibilino, contradictorio y ladino, muy ladino el jodío. Buen orador, convincente y con cierto carisma pero demagogo hasta decir amén. La típica estampa de la política con muchas más sombras que luces. De los que prometen el oro y el moro y luego agua de borrajas. Un tipo que no es de fiar, desde luego que no.

Lo pero que nos puede pasar

Salvame | 04/02/2010, 17:34

Huguet, es lo peor que nos puede pasar. Autentico profesional de vividor, no ha pegao un palo al agua en su vida, y vive de la politica.
Por favor, no, antes prefiero a la PopStar.

Iluminatis

You Get | 04/02/2010, 18:35

Iluminado Huguet, resquicio escatológico del antiguo PP, demagogo profesional, turista profesional de la política menorquina, lacayo y adorador de la política de Matas y compañia: Rolex,Mansiones,Mercedes, etc...

Sopar

Colla de "sinvergüenzas" | 04/02/2010, 18:43

Para el próximo "sopar" con Antoni Barber propongo a Tutzó para que el también nos de lecciones económicas y turísticas a cerca de Menorca.

Lecciones ortográficas

Terry | 04/02/2010, 21:37

Para lecciones las de ortografía. El "Colla de sinvergüenzas", en una sóla frase, ha cometido un montón de faltas.
"para que él también nos dé lecciones (...)". Cuando él no es un artículo determinado y se refiere a la tercera persona en singular, va con tilde. Y dé, cuando es del verbo dar, también.
Y por último, acerca va todo junto y no se escribe "a cerca".

Romero

Romero | 04/02/2010, 21:51

Estupefacto me quedo de ver que tanta gente conoce al Huguet.Se ve que sus quehaceres traspasan fronteras.

Romero

Romero | 05/02/2010, 07:33

No es de recibo,con la que esta cayendo,que nuestros servidores publicos,pagados con el dinero de todo,digan estas cosasen el diario Menorca,aunque sea con motivo de su jubilacion: "Con algunos delincuentes la relación llega a rozar el cariño”
Amador de la Peña, inspector jefe de la Comisaría de la Policía Nacional de Maó, se jubila.Cariño con la familia y los amigos,pero con los delincuentes mano dura.Este seños tenia que haberse jubilado muchisimo antes.Sus declaraciones son una deshonra para todos.Salud

Elecciones anticipadas

Terry | 05/02/2010, 16:30

Lo que es una deshonra y una ignominia es lo que está pasando en Unió Mallorquina.
Esta gentuza ha demostrado que sólo iban a enriquecerse y a robar a manos llenas.
Bien por Antich al expulsarlos del gobierno. Ya era hora.
Ahora sólo le queda convocar elecciones anticipadas. Y que el pueblo hable ante este desbarajuste.

Sopar

UH | 05/02/2010, 22:54

Pueden invitar al Sr. Juan Lapuerta para conocer de primera mano las concesiones político-económicas que la gran nación catalana otorgaría a Menorca y de que manera nos sacarán de la crisis los paissos catalans.
De paso que inviten también a José Hucha, flamante entrenador del Barelona FC

Sopar

Llibrepesado!!! | 10/02/2010, 21:28

Fam i mes fam, es lo que nos tocaría pasar!!!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb