El progrés de Menorca

Acabau d'entrar a un espai de llibertat, on la opinió de tothom és ben rebuda. Segurament alguns no estareu d'acord amb els meus articles i d'altres, en canvi, sí. Això és la pluralitat. Aquest és un espai plural on tothom és ben rebut i on totes les opinions són respectades.

Ciutadella, un poble en decadència

arg | 09 Agost, 2019 23:05

Ja fa temps que Ciutadella ha perdut aquella embranzida i aquell dinamisme que la van caracteritzar i que van permetre, a la segona meitat des segle passat, crear una potent indústria de calçat i bijuteria, i va permetre a principis dets anys 70 iniciar es seu desenvolupament turístic.

Avui poca cosa hi queda d’aquella empenta empresarial, d’aquella iniciativa emprenedora que va convertir Ciutadella en una potència industrial i que va ser capaç de crear un sector turístic modern i dinàmic. S’indústria, avui, està completament desmantellada. De fet, només alguns valents encara resisteixen, fent miracles per no tancar. En quan a s’activitat turística, esteim oferint lo mateix de fa trenta anys, no hi ha noves ofertes que mos diferenciïn dins un mercat cada vegada més competitiu. Tenim lo mateix, més envellit i més car.

Hi podríem trobar diferents causes a aquesta situació d’esgotament. Per una banda, ja no està tant ben vist ser empresari. Per determinats sectors fins i tot és equivalent a ser un explotador o un corrupte. És més, avui, sa immensa majoria dets estudiants universitaris tenen com a objectiu ser funcionaris. No és atractiu fer feina 24 hores cada dia, arriscar es patrimoni i si va malament no aixecar es cap mai més.

Un altre motiu, encara més decisiu, és es progressiu intervencionisme de s’administració i s’excessiva burocratització de qualsevol tramitació administrativa. I en aquest aspecte, Ciutadella és es municipi més restrictiu de tota Menorca. Qualsevol iniciativa, qualsevol idea, sempre ve acompanyada des “no” de s’administració, quan no d’un procés burocràtic etern, lent i farragós que desmotiva a qualsevol.

I si a aquesta manca d’impuls des sector privat hi afegim sa inactivitat municipal, que no ha fet res per posar al dia ses urbanitzacions, ni per augmentar es nombre d’aparcaments en es centre de Ciutadella, ni per tenir una estació d’autobusos, o posen tots ets impediments possibles a s’ocupació de via pública perquè un bar pugui posar quatre taules, o mil pegues per poder aprofitar un pati interior, llavors tenim un còctel explosiu d’imprevisibles conseqüències.

Quants d’anys duim parlant des Teatre des Born, de Can Saura cultural, des quiosc des Born, de ses coves de Cala Blanca? I ja no en parlem des jutjats, una qüestió que dur anys infinits sense trobar-hi una solució. Quin projecte de ciutat tenim?

Tots es partits polítics que es van presentar a ses darreres eleccions, van dur en es seu programa electoral sa peatonalització des Born. Me puc jugar un dinar de llagosta que passaran aquests pròxims quatre anys i es Born seguirà exactament igual.

No obstant açò, i en contra de lo que seria lògic, s’electorat acaba sempre premiant s’inoperància i sa inactivitat. Està comprovat que no fer res, té premi. En tenir es carrers més o manco nets, que hi hagi llum pes carrers, asfaltar-ne alguns de tant en tant, fer algun concert per tenir sa gent entretinguda i poca cosa més, ja n’hi ha ben prou. A sa que vulguis fer un aparcament soterrani, obrir un carrer, autoritzar determinades infraestructures, fer alguna cosa diferent, primer que te dur una feinada enorme, apart d’incomprensions, i al final acabes perdent ses següents eleccions.

S’actual alcaldesa, na Joana Gomila, ho ha vist molt bé. Ha estat quatre anys sense fer res, dient no a tot, i es ciutadans l’han premiada fins i tot amb un regidor més. És més, s’ajuntament té 14 milions dins es banc que no sap que els ha de fer. Però és més rentable seguir així, qui dia passa any que empeny, just just fent es dia a dia, i poca cosa més. Tot lo altre dur mals de caps, problemes i gent descontenta.

Però aquesta inacció, que pot ser bo electoralment, a la llarga resulta ser demolidor. Ciutadella ha entrat en decadència. Basta fer comparacions amb altres poblacions de Menorca i ja no diguem amb altres parts de Balears o de sa península, per donar-nos compte de sa pèrdua de pes específic. Ciutadella necessita un canvi de rumb urgent, però tothom espera que empengui un altre.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb