El progrés de Menorca

Acabau d'entrar a un espai de llibertat, on la opinió de tothom és ben rebuda. Segurament alguns no estareu d'acord amb els meus articles i d'altres, en canvi, sí. Això és la pluralitat. Aquest és un espai plural on tothom és ben rebut i on totes les opinions són respectades.

Sa gestació subrogada, una forma d’explotació de sa dona

arg | 04 Agost, 2019 12:35

Aquesta és, al manco, una de ses conclusions a que ha arribat es Grup d’Opinió de s’Observatori de Bioètica i Dret de sa Universitat de Barcelona. Segons aquest grup d’experts, sa maternitat subrogada no pot ésser una alternativa legal per tenir descendència. És una pràctica que obre ses portes a s’explotació de sa dona, enriqueix a ses agències o intermediaris que cerquen gestants disposades a llogar per doblers es seus ventrells i fomenten situacions comparables a s’esclavitud.

Es debat sobre sa maternitat subrogada a diferència d’altres qüestions ha suposat una divergència de postures entre es col•lectius feministes, que hi estan en contra, i es col•lectius LGTBI que hi estan a favor. Dins es partits d’esquerres sembla, en canvi, que de forma majoritària, hi estan en contra, mentre que dins es bloc que podríem dir de dretes, hi ha diferents opinions respecte a aquesta qüestió. Així, mentre Ciutadans és un fervorós partidari d’aquesta pràctica; el PP segueix dins una permanent indefinició, després que sa llei a favor de sa maternitat subrogada, que va impulsar Cristina Cifuentes a sa comunitat de Madrid, fracassés gràcies a que alguns diputats des mateix PP es van desmarcar. I, en canvi, VOX manté una postura sense escletxes en contra des ventrells de lloguer.

Ets experts en dret i ètica de s’Universitat de Barcelona diuen que, “baix una aparença de lliure autodeterminació, fonamentada en que mentre hi ha consentiment no hi ha explotació, lo cert és que sa possibilitat d’elecció individual ve determinada per sa posició socioeconòmica que s’ocupa en s’actual societat de mercat. S’existència de desigualtats genera situacions de vulnerabilitats que es lliure mercat explota”.

Aquest grup de la UB considera que es ventrells de lloguer “faciliten s’explotació de ses dones, en especial si hi ha circumstàncies de necessitat econòmica”. I segueixen dient que “és una pràctica que produeix una instrumentalització o cosificació de sa dona que gesta per altres, al reduir-la a un simple recipient o incubadora”. En resum, ho consideren “discriminatori i contrari a sa dignitat de sa dona”.

Sa legalització de sa gestació subrogada ha generat un mercat reproductiu globalitzat, amb dones des països pobres llogant es seus ventrells a homos rics des primer món. Ses “condicions laborals” d’aquestes treballadores de sa reproducció són massa vegades sinistres. Sa mateixa policia nigeriana va haver de rescatar a l’any 2012 a 32 dones embarassades d’entre 15 i 17 anys que eren mantenides captives. A Vietnam es va desmantellar una xarxa de fillets del cel i van alliberar a 21 embarassades. Ja s’està parlant de baby factories, de granges humanes.

I per altra banda, mos podem fer sa pregunta, existeixen dones disposades a prestar un servei tan extraordinari como és gestar es fill d’una altra persona sense rebre res a canvi? Sa resposta es negativa. De fet, una recent investigació des govern Suec ha revelat que ses suposades gestants altruistes solen ser pagades en negre.

Resulta, per tant, ben curiós que un partit com Ciutadans, que fa l’arbre per semblar més feminista que ses feministes, es posicioni en contra de sa dona en aquesta qüestió i, en canvi, un partit com VOX, que alguns, de forma maliciosa, qualifiquen de masclista, sigui un des grans defensors de sa dona en aquest tema i coincideixi amb es col•lectius feministes en aquest punt. Com també resulta curiós que aquells que demanen sa presó permanent pes violadors reincidents, com VOX, també siguin qualificats de masclistes i en canvi aquells que volen seguir amollant violadors de ses presons sense estar reinserits es considerin es més feministes del món. Aquests dos exemples demostren que ser qualificat de masclista o feminista, res té a veure amb sa defensa des drets de sa dona.

En definitiva, hi ha un consens bastant ampli, entre grups d’experts, partits polítics, col•lectius socials, etc. en que sa gestació subrogada és una nova forma d’explotació, és una nova manera de degradació i de menyspreu cap a sa dona. Tant de bo, Ciutadans canviï es seu incomprensible posicionament i el PP deixi enrere es seus complexes. Sa dona es mereix un front comú en contra de sa gestació subrogada i de tot allò que malmet sa seva dignitat.

Comentaris

D acord

Esquerranos | 07/08/2019, 19:29

Mira, no solc coincidir mai amb tu, però en aquest cas totalment d acord, el desig per tenir fills no justifica aquest mercadeig...

Re: Sa gestació subrogada, una forma d’explotació de sa dona

Antoni Camps | 09/08/2019, 22:27

Encara que no ho creguis, estic segur que coincidim amb moltes més coses de ses que te puguis imaginar.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb