El progrés de Menorca

Acabau d'entrar a un espai de llibertat, on la opinió de tothom és ben rebuda. Segurament alguns no estareu d'acord amb els meus articles i d'altres, en canvi, sí. Això és la pluralitat. Aquest és un espai plural on tothom és ben rebut i on totes les opinions són respectades.

Saturació o un problema d’infraestructures?

arg | 20 Agost, 2016 12:50

Es catedràtic d’Economia de la UIB, Antoni Riera, deia a una entrevista publicada es passat dia 20 de maig, que “limitar l’arribada de turistes no és un discurs del segle XXI”. I deia que es problema d’aquesta suposada saturació, de sa qual ara tothom parla, no és un problema de quantitat ni de mides, sinó de saber-ho gestionar. I, vist lo vist, molt me tem que, efectivament, tenim un problema de manca de gestió.

Dir que Menorca està saturada quan a s’estiu hi ha 140.000 persones vivint en ella, és una autèntica bajanada. Que deuen pensar a Malta que, amb una superfície inferior a sa meitat de Menorca hi viuen tot l’any més de 400.000 persones? O a Madeira que amb una superfície similar hi viuen tot l’any, sense comptar turistes, més de 260.000 persones?

Sa qüestió no està en limitar, ni prohibir, sinó que està en saber gestionar bé aquesta població que mos arriba i tenir, per tant, unes infraestructures adequades per donar-hi resposta.

Resulta curiós, per posar un exemple, que es mateixos que es queixen d’aquesta sensació d’angoixa i de saturació a ses platges són es mateixos que no deixen fer nous parcs aqüàtics o altres instal•lacions que podrien ser una alternativa a sa platja; o no deixen millorar s’accessibilitat a altres platges més recòndites per així descongestionar ses platges des sud de Ciutadella que cada dia tanquen ses seves portes més de jorn.

També mos queixam de saturació a sa carretera però després es que governen impedeixen ampliar-la i la volen seguir mantenint com sa que hi havia fa 50 anys. Mos queixam de que s’acaba s’aigua però som incapaços de posar en marxa sa dessaladora.

Mos queixam també de que a s’estiu no es pot aparcar, però quan es reforma un carrer eliminam un munt d’aparcaments i no en cream de nous. Ciutadella, per exemple, amb es volum de turistes que té, no ha estat capaç de fer un sol parking soterrani. I segueix tenint com a gran bossa d’aparcament sa Plaça des Born, igual que en es segle passat.

Sa sensació de saturació que podem tenir a s’estiu és fruit, per tant, no de que hi hagi molta gent, sinó de sa mala gestió de ses infraestructures per donar resposta a sa gent que mos arriba. Una mala gestió moltes vegades volguda i provocada per determinats lobbies de poder que, ja els hi va bé crear aquesta sensació d’angoixa, de que ja hem arribat al límit, per així justificar sa seva dèria contrària an es turisme amb tot lo que açò implica. I tot açò amb s’únic objectiu de seguir assegurant-se es seu modus vivendi i sa seva subvenció. Són es mateixos que pontifiquen a ses columnes d’opinió, però que mai han arriscat un sol euro aplicant ses seves teories i mai han creat un sol lloc de feina.

Es debat de sa saturació és un debat totalment irreal i interessat, i molt més en es cas de Menorca. Un debat que és fruit, bàsicament, d’una deficient gestió de ses infraestructures que no s’han sabut adaptar a sa situació actual. Voler posar límits a s’entrada de turistes o parlar d’impulsar es decreixement, són sa demostració més palpable de que alguns han decidit anar a lo fàcil, a anar enrere en es temps, envers de pensar i de ser imaginatius a s’hora de gestionar millor aquesta arribada de més turistes. Menorca necessita més gestió i manco ideologia.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb