El progrés de Menorca

Acabau d'entrar a un espai de llibertat, on la opinió de tothom és ben rebuda. Segurament alguns no estareu d'acord amb els meus articles i d'altres, en canvi, sí. Això és la pluralitat. Aquest és un espai plural on tothom és ben rebut i on totes les opinions són respectades.

Dessaladora de Ciutadella, aigua per a tota Menorca

arg | 23 Novembre, 2011 17:40

Sempre he pensat que la dessaladora de Ciutadella tenia vocació insular. De fet, estic convençut que la dessaladora ha de ser una instal•lació que doni servei a tota Menorca i no només a Ciutadella. Per lògica, el cost de l’aigua dessalada no serà el mateix si aquesta només es distribueix a un municipi que si, en canvi, es distribueix per tota la illa. Si l’aigua es canalitza per tota Menorca els costos fixos de la instal•lació es repartiran entre més usuaris i, per tant, l’increment del cost serà molt menor i més assumible per tots.

Lògicament, el que no és assumible és que sigui només Ciutadella la que pagui, en solitari, el cost de la posada en marxa de la dessaladora.

El que la dessaladora de Ciutadella sigui una instal•lació d’àmbit insular és una qüestió que el Partit Popular ha defensat sempre. De fet, en el Ple del Consell insular de dia 22 de novembre de 2010 el Partit Popular ja va presentar una proposta en la que es demanava que s’instés al Govern balear, administració competent en la gestió de l’aigua, a estudiar la possibilitat de que la dessaladora de Ciutadella pogués subministrar aigua dessalada a tota Menorca.

Aquesta proposta, curiosament, va ser rebutjada per l’equip de govern PSOE-PSM del Consell insular. Els partits d’esquerres, tan sensibles, al menys de paraula, en matèria medioambiental, no van voler ni que s’estudiés la viabilitat de poder utilitzar l’aigua dessalada a nivell de tota Menorca.

Aquesta postura dels partits d’esquerres, per desgràcia, ha condemnat a Menorca a seguir buidant les reserves d’aigua existents i a seguir proveint a la població d’aigua amb seriosos problemes de contaminació per clorurs i nitrats.

És per això que seguesc defensant que el Govern balear hauria de fer les inversions necessàries perquè l’aigua de la dessaladora es canalitzés a tota Menorca, i no només a Ciutadella, i així, d’aquesta manera, pogués arribar a aquells municipis que ara pateixen greus problemes de contaminació. Lògicament la situació tan precària en que els socialistes han deixat les arques del Govern balear fan, ara mateix, improbable que es pugui escometre aquest tipus d’inversió, però sí que ha de ser una inversió que s’ha de contemplar a mig termini.

La dessaladora és una instal•lació que ens garanteix el subministrament d’aigua pel futur i suposa poder fer front a la recuperació de molts aqüífers que ara estan en un estat de salinització molt preocupant. Fins i tot el GOB que, en el seu moment, va dir que era una contradicció ambiental i econòmica la proposta de construir plantes dessaladores i que comportaven greus inconvenients ambientals; ara, en canvi, diuen que utilitzar l’aigua de la dessaladora de Ciutadella, per deixar descansar els aqüífers, és una qüestió urgent.

Certament, Menorca ha de donar una resposta ràpida a la depredació progressiva dels aqüífers. Una resposta que, en aquests darrers dotze anys de governs d’esquerres al Consell insular, dels quals en vuit d’ells els mateixos partits també han dirigit el Govern balear, no s’ha produït.

Aquells, que diuen ser els defensors del medi ambient, són els primers que no han fet res per evitar la situació autènticament desesperada d’escassesa i contaminació de l’aigua.

La utilització de l’aigua dessalada per abastir tota Menorca és una qüestió que s’ha de plantejar de forma rigorosa a nivell polític i a nivell social. La dessaladora s’ha de posar en marxa, per una qüestió medioambiental i per una qüestió de sostenibilitat futura, però ho ha de fer amb caràcter insular, a fi que s’atenuï en bona mesura l’impacte del seu increment de cost.

Comentaris

Bien.

Juli Bosch | 26/11/2011, 09:44

Completamente de acuerdo con este artículo y enhorabuena para el alcalde de Ciutadella.
Hoy he visto también que De Sintas se enfrentaba al Govern por el tema de la privatización del puerto.
Muy bien por este PP. Sí señor.

Agua para todos

Livi | 28/11/2011, 00:11

Si si,desaladora con vocacion insular.Pero sorprende ver que es ahora,cuando nos van a tocar el bolsillo,cuando salen los insularistas.Antes de esto nadie dijo ni pio.Alguien se acuerda de por que puñetas se construyo la desaladora en Ciutadella.La memoria es lo mas facil de manipular.

Re: Dessaladora de Ciutadella, aigua per a tota Menorca

Jorge Rodríguez | 28/11/2011, 10:12

Mira Livi, la desaladora se hizo para asegurarnos el agua para las generaciones futuras. Y esto tiene un coste. Es mejor pagar el agua más cara que no tenerla.
Ahora bien, por lógica, y a fin de repartir entre todos el coste de la producción de esta agua, lo lógico es que tenga carácter insular y se reparta entre todas las poblaciones los costes fijos de esta instalación.

Agua

Livi | 29/11/2011, 09:37

la forma mas logica y barata de poder tener agua para las futuras generaciones es cuidarla y no malgastarla,es asi de simple.Aqui no tenemos un problema gravisimo de agua como puedan tener en Canarias.La desaladora,el desvio de Ferreries,esas obras faraonicas y de dudosa utilidad publica,se hacen,como todas estas grandes obras,para trincar.Estas obras de 30,50 o mas millones,devengan unas comisiones para sus promotores.Una miseria..un 2 o 3%(un 3% de 30 millones es una barbaridad de dinero para un trabajador normal..).Es la manera que tienen los partidos politicos de financiarse y los promotores de hacerse mas ricos.Y al final lo pagamos los ciudadanos.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb